Obecné principy dietoterapie
Dietoterapie, která je nedílnou součástí tradiční čínské veterinární medicíny (TCVM), znamená terapii pomocí potravy. Obvykle doplňuje další léčebné postupy a metody TCVM.
Žaludek a Slezina
Význam a funkce stravy v TCVM a její vztah ke zdraví či nemocem se liší od klasického pojetí západní medicíny. Potrava a tekutiny, které lidi a zvířata příjmou se nejprve dostává do žaludku, kde začíná proces trávení. Poté se potrava dostává do střeva, kde dochází k oddělování tzv. "čistých esencí" , jež potřebujeme k životu. Nepotřebné látky jsou transportovány dále a vyloučeny močí a trusem. Celý tento proces se nazývá "transformace a transport" a Slezina (význam a funkce Sleziny v TCVM se odlišuje od sleziny v klasické medicíně) je za něj zodpovědná.
Funguje-li proces transformace a transportu optimálně, jsou orgány v těle v rovnováze. Žaludek a Slezina spolu úzce spolupracují. Oba se nachází ve středu těla, proto se tato oblast nazývá "střední ohniště" - Zhong Jiao. Z tohoto středu se vyživují tkáně a orgány v těle. Pro správné fungování je střední ohniště závislé na teple (Yangu) - tzn. potrava by měla být teplá a vlhká. Chlad ovlivňuje jeho funkci negativně. Nadměrný příjem syrové stravy, studená jídla nebo potraviny s ochlazujícím efektem mohou být příčinou oslabení funkce Žaludku a Sleziny. Následkem pak mohou být průjmy, zvracení, koliky, nadýmání a další.
Základní rozdělení potravin
Potraviny se dle TCVM člení na základě čtyř základních parametrů:
- Teplota (potraviny horké, teplé, neutrální, ochlazující, studené)
- Chuť (potraviny kyselé, hořké, sladké, slané, ostré)
- Spojitost s orgány (můžeme ovlivnit určitý orgán)
- Spojitost s meridiány (schopnost působit na konkrétní meridián)
Udržování rovnováhy v těle je výraz, který v čínské medicíně představuje ideální stav neboli zdraví a to jak na úrovni fyzické (správná funkce orgánů), tak psychické. Pro dosažení rovnováhy v těle je důležitá různorodost stravy tak, aby v přijímané potravě byly zastoupeny potraviny všech různých teplot a chutí.
Dělení potravin podle teploty
Při konzumaci potravin můžeme sledovat, jaký mají efekt na náš organismus. Kupříkladu vodní meloun tělo ochlazuje, proto ho jíme v létě, kdy je teplo a potřebujeme zchladit. Čili-papričky jsou pálivé a tělo zahřívají. Stejně tak ovesná kaše naše tělo prohřeje a je ideální pro zimní měsíce. TCVM tedy dělí potraviny na horké, teplé, studené, ochlazující a neutrální.
Čerstvé potraviny jsou chladnější díky obsahu vody. Průmyslově zpracované a suché krmivo je považováno za teplé až horké díky procesu výroby (extrudace, působení vysokých teplot či minimální obsah vody).
Rostliny, které rostou rychle jsou obvykle chladnější než ty, co rostou pomalu. Maso zvířat chovaných ve velkochovech (bez pastvy) je teplé až horké. Maso zvířat chovaných na pastvinách je neutrální až studené.
- Horké a teplé: rozpouští chlad v těle, tonizují Qi a Yang, aktivují meridiány. Příklady: jehněčí maso, zvěřina, česnek, zázvor, ovesné vločky. Vhodné pro zimomřivé jedince.
- Ochlazující a studené: odstraňují nadměrné teplo a toxiny z těla, tonizují Yin a uklidňují/sedují Yang v Játrech. Příklady: králík, divoká kachna, bílé ryby, hnědá rýže, jáhly, celer, květák, brokolice, špenát. Podpora léčby zánětů a odplavení toxinů z těla.
- Neutrální: tonizují Qi a Krev, harmonizují celkově. Příklady: vepřové, hovězí, sardinky, kuřecí vajíčka, luštěniny, brambory, zelí, kukuřice. Vhodné pro jakékoliv stavy, při nedostatku Qi, Krve a Yin v těle.